Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2007

Η επάνοδος του μύθου στην κοινωνία

Η σύγχρονη δυτική κοινωνία δεν εισέρχεται σε νέα εποχή του μύθου, αλλά διαμορφώνεται και λειτουργεί ήδη με νέες μυθοπλασίες.

Ο μύθος κυριαρχεί στην παρουσίαση της ιστορίας, ακόμη και της πρόσφατης, και την αναπλάσσει κατά τα εθνικοοικονομικά συμφέροντα.Η παράσταση του μέλλοντος είναι μυθοπλασία, που στην πολιτική ονομάζεται 'όραμα'. Αλλά και το παρόν παρίσταται και διαμορφώνεται μυθοπλαστικά.

Τα 'εργαστήρια' παραγωγής μύθων είναι πολλά,ο κινηματογράφος,το μυθιστόρημα, που απέκτησε νέο όνομα, δημιουργική γραφή, ακόμη και ο πολιτικός σχολιασμός, δε σχολιάζει τα πραγματικά δεδομένα, αλλά τα υποθετικα.

Η νέα μυθοπλασία επικεντρώνεται στο μυθικό εαυτό μας και μυθοποιούνται ως ανθρώπινη δράση και ως δρώμενα οι συγκρούσεις του ανθρώπου προς τον εαυτό του(ψυχόδραμα) και πρός τους άλλους. Προσεγγίζονται ή υπενθυμίζονται τύποι και καταστάσεις ανάλογοι της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας.

Κέντρα οργανωμένης παραγωγής μύθων υπάρχουν πολλά, πολιτικά, διπλωματικά, πολεμικά κ.ά. Υπάρχουν όμως και εθελοντές, ασκούντες τη μυθοπλασία ως ιδιαιτέρως προσοδοφόρο επάγγελμα . Ο κώδικας ντά Βίτσι είναι ένα πασίγνωστο παράδειγμα.

Στη σύγχρονη δυτική κοινωνία έχει παραμερισθεί ο ελληνικός λόγος, που απελευθερώνει από το μύθο.Γιά το λόγο αυτό ο ελληνικές σπουδές έχουν υποτιμηθεί και περιορισθεί (βλέπε το βιβλίο ''Ποιός σκότωσε τον Όμηρο;'' ).

Ετικέτες

Παρασκευή 2 Νοεμβρίου 2007

Η διαδοχολογία

Η ανεπίκαιρη διαδοχολογία για τον αρχιεπισκοπικό θρόνο αποκαλύπτει ότι η νοοτροπία των επισπευδόντων έχει υποστεί ώσμωση από την πολιτική νοοτροπία.Και έχουμε το φαινόμενο της αυτοεκθέσεως εκτός της αρχιερατικής ταυτότητος και εγκατάλειψη της ουσίας της ιερωσύνης. Με συνέπεια την προφανή φθορά του αρχιερατικού κύρους στις συνειδήσεις των πιστών και την απαξίωση του στις συνειδήσεις των αμφιβαλλόντων και των απίστων.
Δεν πρέπει να λησμονείται ότι όποιος σχεδιάζει το μέλλον του με αφετηρία το θάνατο κάποιου δε γνωρίζει αν θα προηγηθεί εκείνου.Μία αυθεντική ιστορία είναι αρκούντως διδακτική.Όταν ο μακαριστός πλέον Μητροπολίτης Αττικής Δωρόθεος νοσηλευόνταν σε νοσοκομείο, τον πληροφόρησαν ότι ένας κατά πολλά έτη νεώτερός του Μητροπολίτης διέδιδε πως ευρίσκεται στα τελευταία του και ότι θα τον διαδεχθεί.Όταν ο Δωρόθεος εξήλθε από το νοσοκομείο θέλησε να δώσει στον επισπεύδοντα Μητροπολίτη ένα μάθημα. Του τηλεφώνησε λοιπόν και έγινε ο ακόλουθος διάλογος:
Μητρ.Αττικής:"Τί κάνεις Χερουβείμ"(αντικαθιστώ το πραγματικό όνομα);
Επισπεύδων Μητροπολίτης: "Καλά γεροντά μου ευχαριστώ. εσείς τι κάνετε;Είσθε καλά, χαίρομαι πολύ!"
Μητρ.Αττικής: "Σε πήρα στο τηλέφωνο επειδή χθες τη νύκτα ήρθε στον ύπνο μου ο προφήτης Ιερεμίας. Και μου είπε:"Μη φοβάσαι δεν θα πεθάνεις εσύ πρώτος, αλλά ο (επισπεύδων)".
Αυτά μου τα διηγήθηκε ο ίδιος ο μακαριστός πλέον μητροπολίτης Δωρόθεος.
Και όντως η Μητρόπολη Αττικής έμεινε 'ορφανή' από το συγκεκριμένο επισπεύδοντα διάδοχο, πριν εκδημήσει ο Αττικής Δωρόθεος.
Η πρόσφατη συμπεριφορά ελαχίστων αρχιερέων περί διαδοχής , παρά την οργή που προκαλεί στούς πιστούς, δηλαδή το σώμα της Εκκλησίας, φέρει εγγύτερα το πλήρωμα της Εκκλησίας στην ανάκτηση του ατύπου αλλά σχυρού λόγου , που είχε για την εκλογή των αρχιερέων και των ιερέων. Όταν αρχιερείς 'καλλιεργούν' δια δημοσίων δηλώσεων την κοινή γνώμη, αναγνωρίζουν de facto την αναγκαιότητα της.

Ετικέτες